Category Archives: Bidang Kemanusiaan

The Kellys Spartan @GeoVolunteer!
The Kellys Spartan @GeoVolunteer! avatar

  1. Program Geovolunteer

4 April 2018
‘Khas buat pejuang-pejuang SMK Kelibang’ atlet..jurulatih..jurukamera..

Satu satu program amal iaitu satu gotong-royong di Gua Cerita & Teluk Mempelam telah dijalankan untuk para atlit sekolah.

Selain daripada itu program tersebut juga melibatkan aktiviti jelajah berpandu ke Kilim Karst Geoforest Park, Fish Farm, , Gua Kelawar, Eagle watching, Kilim Pinnacle
dan juga makan tengahari yang ditaja oleh Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA).

Berikut adalah senarai pegawai pengiring yang terlibat sama dalam aktiviti : Mohamad Isham Saadon, Ruzaida Ismail, Vajravelu A/L Maniam, Mohamad Isham Saadon, Suhaimi Abdul Rahim, Rudy Izhwandy, Mohd Firdaus Rosli, Norafizah Salleh, Zulkarnain Harun, Noralisa.

Continue reading The Kellys Spartan @GeoVolunteer!

The Kellys Spartan @GeoVolunteer! avatar

SALOMON AkTION SERIES TUBA TRAIL RUN 2018
SALOMON AkTION SERIES TUBA TRAIL RUN 2018 avatar

Jom!!! Cabaran larian di Pulau Tuba

*Maklumat ini khas untuk untuk pelajar sahaja
4km: rm15 – Fun Run (baju & medal)
15km: rm35 – baju, medal & wang tunai(1st-5th place)

Pengangkutan feri dari jeti Kuah ke Pulau Tuba disediakan secara percuma oleh pihak penganjur

 

Maklumat lanjut sila hubungi Cikgu RuzaidaIsmail (012-4045064) @ wakil pihak penganjur Syammim Amiera(019-5520805)

Tarikh akhir pendaftaran: 01 April 2018

 

Forum Perdana
Forum Perdana avatar

Sambutan Israk Mikraj telah berlangsung pada 28 Mei bertempat di Dewan Terbuka SMK Kelibang. Majlis dimulakan dengan bacaan tilawah Al-Quran yang diperdengarkan oleh saudara Mohd Shamil Khan . Acara-acara lain yang dianjurkan oleh Panitia Pendidikan Islam ialah forum perdana , kuiz dan persembahan nasyid. Ahli-ahli panel yang terlibat ialah saudara Syakir Farhan bin Shajeran selaku moderator, Ustaz Abdullah bin Ahmad, Ustaz Mohd Zaidi bin Abu Bakar dan Ustazah Mek Munah binti Ahmad dijemput untuk menyampaikan serba sedikit pengetahuan teNtang Israk dan Mikraj kepada murid-murid. Semua pelajar beragama Islam terlibat di dalam program ini. Program ini diadakan adalah bertujuan untuk memberi pendedahan peringkat awal kepada pelajar tentang peristiwa Israk Mikraj.

Klik disini untuk rakaman gambar pegun pada hari kejadian.

Al-Quran Penjana Wasatiyyah Ummah
Al-Quran Penjana Wasatiyyah Ummah avatar

Pada 4 April 2013 bersamaan dengan 23  Jamadilawal 1434 telah berlangsungnya Karnival Pendidikan Islam Peringkat Langkawi yang telah diadakan di SMK Kedawang. dengan bertemakan “Al-Quran Penjana Wasatiyyah Ummah”. Pelbagai acara telah dipertandingkan termasuklah nasyid, azan, syarahan, tilawah Al-quran, hafazan, kuiz Pendidikan Islam dan tulisan khat..

Nur Farhanah bt Sharudin dari tingkatan 3 BT1 yang mewakili sekolah dalam pertandingan syarahan telah menjadi Johan manakala Mohd Fahmi b. Mohd Fauzi dari tingkatan 5RC telah mendapat tempat ketiga kategori lelaki dalam pertandingan yang sama.

Fathin Hani bt Azizul Rahim yang menyertai pertandingan tulisan khat telah mendapat tempat ke-2. Manakala Mohd Alif Ikmal b. Nasroh dari tingkatan 1 Wira pula telah menduduki tempat ke-3 dalam acara Tilawah Al-Quran.

Sila klik disini untuk melihat sebahagian karnival tersebut.

Maulidur Rasul…
Maulidur Rasul… avatar

Pada 7 Februari 2013 yang lalu, SMK Kelibang telah mengadakan sambutan maulidur rasul untuk menghargai perjuangan Rasulullah SAW. Sambutan ini disambut di dewan terbuka SMK Kelibang dan sambutan ini dimulakan dengan bacaan doa and ucapan alu-aluan oleh Cikgu Abd Talib bin Husain sebagai wakil sekolah.

Selepas sepatah dua kata-kata aluan, persembahan pembukaan oleh Persatuan Ulul Albab yang bernasyid. Selepas itu, beberapa orang pelajar mendeklamasikan sajak dan syair. Dua orang forum jemputan dari MRSM Langkawi dijemput memberikan ceramah dan nasihat kepada pelajar pelajar. Program ini disudahi dengan bacaan Alquran dan berselawat keatas nabi. Sambutan yang diterima sangat meriah.

Klik disini untuk melihat foto-foto pada Sambutan Maulidur Rasul tersebut.